12:00

Liria IF

Referat: AIF Barrikaden - Liria IF

Startelva: Mikael – Alfons – Majed, Paa Kwesi Essuman (ny), Joel, Ulrik – Maksym, Johan E, Osama, Amine – Olle

Avbytare var Shakeb som ersatte Olle på topp efter en halvtimme men senare sista halvtimmen gick ner som vänster yttermittfältare och Farhad och Milad som spelade sista halvtimmen som anfallare resp. mittback.

Vi möttes på Sorgenfri av ett lika överrraskande som välkommet solsken och av ett Liria med tre f.d. Barrikadenspelare från olika tidsperioder; ”Sebbe” Parera, Borim och Mario Dri. När det gäller den förstnämnde känns det som att han dyker upp i alla våra motståndarlag. En hel del lagbyten har det blivit de senaste åren, tyvärr inget till oss trots att det var nära när denne lika trevlige som duktige spelare tränade med oss förra vintern.

Nog om detta. Matchen blev en ganska trevlig tillställning för åskådarna även bortsett från vädret. Att det offensiva spelet i båda lagen var aningen bättre än det defensiva bidrog till många heta chanser åt båda håll.

Vi började spelmässigt mycket bra utan att skapa några riktigt klara målchanser. Liria tilläts under de första 10 minuterna sällan ha bollen mer än några sekunder i sträck på vår planhalva. När de väl kom igång med sitt anfallsspel så skapade de dock farligheter direkt. I den 10:e min tvingades Alfons rädda på mållinjen och i den 14:e fick Mikael göra en fin reflexräddning vid ett friläge på ett i och för sig lite dåligt avslut. Minuten efteråt kom vår första målchans när Olle trots en synnerligen klar offside inte blev avblåst och kom jättefri men som av en långt utrusande målvakt tvingades ut i en för dålig vinkel för att hinna få in bollen innan tillstötande försvarare hindrade ett målgivande avslut.

Liria fortsatte att vara farliga de gånger de fick till några ordentliga anfall och i den 24:e min hade de ur ett halvt friläge men dålig vinkel ett skott mycket tätt utanför. Istället var det vi som gjorde inte bara ett utan två mål strax efteråt. I den 27:e min var det Maksym som nog överraskade alla, såväl spelarna på plan som avbytarbänk, ledare och publik genom att för en gångs skull vara riktigt ”självisk”. Han gjorde en lightversion av Maradonas klassiska VM-mål när han satte fart en bit in på Lirias planhalva och, medan alla i såväl vårt lag som motståndarlaget väntade på en passning, via lite kroppsfinter tog sig förbi den ena motståndaren efter den andra innan han plötsligt befann sig ensam med målvakten och säkert slog in den vid stolproten. I den 30:e min kom Amine fri sedan Olle vunnit en närkamp och gjorde ett liknande avslut som Maksym nyss, en boll nere vid stolproten - denna dock än närmare, frågan är om den inte gick stolpe-in.

Ytterligare tre minuter senare kom Amine fri igen efter lite missförstånd i Lirias försvar men den här gången fick den, precis som vid målet nyss, utrusande målvakten bollen på sig genom en fin reflex. Halvleken avslutades med ännu en jättechans för Liria när en av deras spelare vid ett inlägg fick stå helt omarkerad men trots detta nickade en meter över från 7-8 meters håll.

Liria som för dagen inte var riktigt distinkta i sina avslut hade heller inte marginalerna med sig. Efter bara 1 minuts spel i andra halvlek hade de ett skott i ribbans underkant. I den 49:e min kom en av deras spelare helt solo med Mikael men skottet blev en ”strumprullare” som med knapp styrfart enkelt kunde räddas av Mikael. Nu hade Liria verkligen samlat ihop till åtminstone en reducering och den kom också i den 71:a min och därmed var alltså ställningen 2-1.
Minuten efteråt kom Farhad fri men skottet gick strax utanför.

Liria höll i andra halvlek bollen inom laget och flyttade fram fler spelare jämfört med första halvlek då alla deras anfall var frukten av snabba omställningar och djupledspassningar. De fick dock nästan till färre målchanser. Sista 20 minuterna hade båda lagen en del halvchanser medan spelet pendlade fram och tillbaka men resultatet 2-1 stod sig tiden ut.

Totalt sett en match som kunde slutat lite hur som helst. Hade de fått utdelning i början kunde det kanske blivit en helt annan matchbild. Nu vågade vi hålla fast vid vårt spel där vi utan att stressa vågade hålla i bollen och bygga upp våra anfall från grunden samtidigt som vi ibland varierade med lite djupledspassningar.

Totalt sett gjorde vi en riktigt bra match, i synnerhet offensivt, och var det spelmässigt bättre laget men Liria hade när man summerar det hela de flesta heta målchanserna.

Två avslutande reflexioner: Mikael i målet som har haft en del ganska otacksamma uppgifter tidigare under försäsongen, där en stor del av hans ingripanden bestått i att plocka ut bollen ur nätet, fick nu visa vilken trygg och duktig målvakt, som sprider lugn omkring sig, han är. Johan E som ju aldrig gör ens en halvdålig match utan alltid håller en mycket hög nivå och alltid krigar till sista blodsdroppen fick nu också, genom att vi höll i bollen bättre än på länge, tillfälle att visa hela sitt register av överblick och passningssäkerhet när han var nästan än mer lysande än vanligt.

Statistik: Hörnor: 3-6 Avslut på mål: 5-10 Avslut utanför: 7-8